duchy:zsylajacy-sny-i-koszmary

Zsyłający Sny i Koszmary

Informacje Ogólne

Przygotowanie gry

(ang. Bringer of Dreams and Nightmares)
Połóż 2 Obecności () na swojej planszy startowej, na Piaskach z najwyższym numerem. Weź wszystkie karty Unikalnych Mocy Zsyłającego Sny i Koszmary.

Opcje Rozwoju

Odzyskaj
Karty
Pozyskaj
Kartę Mocy

Odzyskaj
Jedną
Dodaj
Obecność

Pozyskaj
Kartę Mocy
Dodaj
Obecność

lub NAJEŹDŹCY
Dodaj Obecność
w krainie z Dahanami
lub Najeźdźcami
Zbierz
Energię

Specjalne Zasady

Sen o Tysiącu Śmierci (ang. To Dream a Thousand Deaths)

Twoje Moce nigdy nie powodują Obrażeń, nie mogą też Zniszczyć niczego oprócz twojej .

Gdy użyta przez ciebie Moc miałaby Zniszczyć albo zadać wystarczającą liczbę Obrażeń, by Zniszczyć Odkrywcę () / Osada () / Miasto (), generujesz zamiast tego 0/2/5 Strach (). Dodatkowo, Moc Wypycha wszystkie / , które miałyby zostać Zniszczone.

Uwaga: pojedyncza Moc nie może Zniszczyć danego Najeźdźcy więcej niż raz. Moce, które powodują Obrażenia dzięki Dahanom () działają tak, jak opisano powyżej. Wszystkie pozostałe Moce oprócz Obrażeń oraz Zniszczeń działają zgodnie ze zwykłymi zasadami.

Wrodzone Moce

Duchy Mogą Jeszcze Pomarzyć (ang. Spirits May Yet Dream)
SZYBKOŚĆ ZASIĘG CEL (kraina)
DOWOLNY

2 2 : Odkryj dowolną kartę Strachu. Zdobywacie oraz rozpatrujecie ją normalnie, ale wiecie wcześniej, co was czeka.
3 : Wybrany Duch zdobywa 1 dodatkowe Źródło Mocy takiego samego typu, który już posiada.

Nocny Terror (ang. Night Terrors)
SZYBKOŚĆ ZASIĘG CEL (kraina)
NAJEŹDŹCY

1 1 : 1 .
2 1 1 : +1 .
3 2 1 : +1 .

Styl gry

Dla większości duchów, zwycięstwo poprzez Strach jest planem awaryjnym, gdy nie powiedzie im się wypędzenie Najeźdźców. Zsyłający Sny i Koszmary wykorzystuje Strach jako swoją podstawową strategię. Umiejętność pozwalająca mu zmieniać Obrażenia i Zniszczenia w Strach może uczynić z Większych Mocy źródła wielkiego terroru i paniki. Jednakże jedynym prawdziwym źródłem ofensywnej siły Zsyłającego jest kontratak Dahan. Posiada niewielkie możliwości obronne i niezbyt dobrze radzi sobie z oczyszczaniem krain z Najeźdźców.

Statystyki

ZŁOŻONOŚĆ:

PODSUMOWANIE MOCY:

Karty Unikalnych Mocy

Drapieżne Koszmary

(ang. Predatory Nightmares)

Powolna Moc, kosztująca 2 Energii, której możesz użyć w Zasięgu do 1 krainy od krainy, w której posiadasz swoje Miejsce Kultu, ponadto w tej krainie muszą znajdować się Najeźdźcy.

Moc pozwala zadać 2 Obrażenia oraz wypchnąć do 2 wiosek Dahan. Pamiętaj o Specjalnej Zasadzie: Sen o Tysiącu Śmierci.

Dzięki zagraniu tej Mocy zyskujesz 4 Źródła Mocy: Księżyc , Ogień , Ziemię oraz Zwierzęcość

Widma Strachu

(ang. Dread Apparitions)

Pośpieszna Moc, kosztująca 2 Energii, której możesz użyć w Zasięgu do 1 krainy od krainy, w której posiadasz już swoją Obecność, ponadto w tej krainie muszą znajdować się Najeźdźcy.

Moc pozwala na to, by za wygenerowany poprzez inne moce Strach, w wybranej krainie zapewni 1 Obronę za każdy wygenerowany 1 Strachu. Dodatkowo generuje 1 Strachu. Strach wygenerowany poprzez zniszczenie Osad/Miast nie jest liczony.

Dzięki zagraniu tej Mocy zyskujesz 2 Źródła Mocy: Księżyc oraz Powietrze.

Wezwanie Snu Czarnej Nocy

(ang. Call on Midnight's Dream)

Pośpieszna Moc, kosztująca 0 Energii, której możesz użyć w krainie, w której znajduje się twoja Obecność. Możesz jej użyć w dowolnej krainie.

Moc daje ci wybór: Jeśli w wybranej przez ciebie krainie znajduje się przynajmniej 1 wioska Dahan, pozyskaj Większą Moc (dobierz 4 karty, wybierz z nich jedną, resztę odrzuć). Musisz oczywiście Zapomnieć jedną z twoich kart (zasada pozyskania Większej Mocy). Jeśli Zapomnisz właśnie tę kartę (czyli Wezwanie Snu Czarnej Mocy), Zbierz Energię równą liczbie wiosek Dahan znajdujących się w wybranej krainie oraz możesz natychmiast zagrać dobraną Większą Moc, po opłaceniu jej kosztu w Energii. Albo wygeneruj 2 Strachu jeśli w wybranej krainie znajdują się Najeźdźcy.

Dzięki zagraniu tej Mocy zyskujesz 2 Źródła Mocy: Księżyc oraz Zwierzęcość .

Sny Dahan

(ang. Dreams of the Dahan)

Pośpieszna Moc, kosztująca 0 Energii, której możesz użyć w Zasięgu do 2 krainy od krain, w której znajduje się twoja Obecność. Możesz jej użyć w dowolnym typie krainy.

Moc daje ci wybór pomiędzy: Zebraniem do 2 wiosek Dahan w wybranej krainie albo jeśli w wybranej krainie znajduje się Osada lub Miasto, wygeneruj 1 Strach za każdą znajdującą się tam wioskę Dahan (ale maksymalnie 3).

Dzięki zagraniu tej Mocy zyskujesz 2 Źródła Mocy: Księżyc oraz Powietrze .

Pytania i Odpowiedzi

Czy grając ze scenariuszem Insurekcja Dahan, jesli Zsyłający Sny i Koszmary przemieści Dahan to czy zadają oni prawdziwe Obrażenia czy Mroczne - wynikające ze Snu o Tysiącu Śmierci?

Dahanie zadają normalnie Obrażenia Najeźdźcom. To oni zadają Obrażenia, a nie Zsyłający Sny i Koszmary, więc jego Specjalna Zasada: Sen o Tysiącu Śmierci nie działa.

Czy Zsyłający Sny i Koszmary może zadać prawdziwe Obrażenia?

Ogólnie rzecz biorąc, odpowiedź brzmi: nie. Jeśli Moc mówi „Obrażenia” lub „Zniszcz” to nieistotne kogo miałoby to dotyczyć, Najeźdźców, Dahani itd., Zsyłający nie może ich zranić fizycznie (patrz Specjalna Zasada: Sen o Tysiącu Śmierci). Dzieje się tak nawet wtedy, kiedy Zsyłający Mocą spowodował, że inny Duch coś zrobił - ostatecznie to on zagrał tę Moc (np. Odrodzenie w Płomieniach). Ale: pamiętaj, że Zsyłający może normalnie Zamieniać i Usuwać Najeźdźców z Wyspy. A Wypchnięcie spowodowane Snem o Tysiącu Śmierci w odmęty Ocenu dzięki udziale w rozgrywce Zrywu Wygłodniałego Oceanu może, ostatecznie doprowadzić do Zniszczenia Najeźdźców (patrz: Zryw Wygłodniałego Oceanu).

Czy Zsyłający Sny i Koszmary może łączyć Obrażenia z różnych Mocy w celu wygenerowania większej liczby Strachu?

Nie. Np. Jeśli mamy Moc, która zadaje 2 Obrażenia Miastu to nie generujemy Strachu, ponieważ 2 Obrażenia nie zniszczyłyby Miasta (oczywiście w stanie nienaruszonym). Następnie mamy kolejną Moc, która zadaje 1 Obrażenie - i również nic się nie dzieje. Nie możemy połączyć razem obu tych Mocy, w sumie 3 Obrażenia, które zniszczyłyby Miasto i dzięki temu wygenerować Strach (Sen o Tysiącu Śmierci). Jeśli te Obrażenia znajdowałyby się na kilku zdolnościach jednej Mocy - możemy wtedy je zsumować i wygenerować Strach.

Czy Zsyłający Sny i Koszmary może łączyć zadające Obrażenia Moce z innymi Duchami?

To zależy w jaki sposób. Może np. wykorzystać to, że inny Duch zadał dwa Obrażenia Miastu, wtedy korzystając z Mocy zadającej 1 Obrażenie, może wygenerować 5 Strachu (ponieważ to 1 Obrażenie doprowadziłoby do zniszczenia tego uszkodzonego Miasta). Mógłby nawet skorzystać z kilku niszczących Mocy z rzędu, by wygenerować 5 Strachu.

Kiedy Zsyłający Sny i Koszmary dodaje Zarazę do krainy, to czy powoduje ona zniszczenie Obecności?

Tak.

Jeśli Zsyłający Sny i Koszmary powtarza Moc, to czy ona może ponownie wygenerować Strach z już wcześniej 'zniszczonych' Najeźdźców?

Tak. Powtórzona Moc jest traktowana jako nowa Moc.

Co jeśli grający Zsyłającym Sny i Koszmary gracz ma wykonać czynność związaną z efektem Strachu?

Czynności związane z efektami Strachu nie są Mocami, więc Specjalna Zasada: Snu o Tysiącu Śmierci ich nie dotyczy. Obrażenia i Zniszczenia działają wtedy wg standardowych zasad gry.

Porady i Przewodniki

Niedługo opublikujemy porady i przewodniki, tymczasem zachęcamy do samodzielnego odkrywania możliwości tego Ducha!

Porady i Przewodniki

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisici elit, sed eiusmod tempor incidunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquid ex ea commodi consequat. Quis aute iure reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint obcaecat cupiditat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Tło Fabularne

Gdy księżyc na niebie jest jasny, a korony drzew są na tyle rzadkie, że przepuszczają do ziemi jego zbłąkane światło, możemy czasem dostrzec Zsyłającego Sny i Koszmary, jawiącego się w bladym świetle i głębokim cieniu. Widziany w ten sposób nigdy się nie zatrzyma i nie odpowie na próby komunikacji, czy to te ze strony Dahan, czy innych Duchów. Tak naprawdę może go tam wcale nie być. Możliwe, że to tylko jego odbicie, a on sam znajduje się zupełnie gdzie indziej. Może w krainie Stwórcy Dróg lub na jakiejś dziwnej drodze z nią graniczącą. Jednak śniące istoty często słyszą Zsyłającego, nawet jeśli rzadko to pamiętają. Niektóre wzory przykuwają jego uwagę, usypane na piasku, rozwiane ostatnim oddechem przed zapadnięciem w sen. Od czasu przybycia Najeźdźców, jeszcze przed rozpoczęciem bieżącego konfliktu, ma skłonność do przybierania bardziej przerażających postaci.
Użytkownicy nie mają możliwości edytowania ani dodawania tekstu na tej stronie. Jeśli nie możesz znaleźć odpowiedzi na nurtujące Cię pytania dotyczące gry, zauważyłeś jakiś błąd albo chciałbyś pomóc tworzyć nasze Centrum Wiedzy, skontaktuj się z nami.
  • ostatnio zmienione: 4 lat temu